Suunnitelmat tietenkin elävät jokaisen koiran mukana koko ajan, mutta hyvin suunniteltu runko on mielestämme tärkeä apuväline työskentelyssä kohti tavoitteita.
Näin joulu-tammikuussa on vuorossa lepokausi, jolloin koiramme ovat tauotettuna päälajistaan agilitysta sekä muista stressitasoa nostavista harjoitteista. Lepokausi ei kuitenkaan tarkoita sohvalla makoilua vaan koiramme keskittyvät vaihteleviin lenkkeihin ja koiranelämään. Koirat käyvät osteopaatilla lepojakson aluksi ja lopuksi ja lisäksi ne hierotaan 1-2 krt, jotta uuteen kauteen päästään starttaamaan puhtaalta pöydältä.
Nuoremmat koiramme huilaavat kuukauden, jonka jälkeen alkaa rauhallinen paluu agilityn ja tiukempien fysiikkatreenien pariin. Nuorilla koirilla toinen noin kuukauden pituinen tauko koittaa jälleen kesäkuussa, kun Suomen arvokisakausi on kuumimmillaan ja keskitymme itse jo kisaaviin koiriimme.
Enemmän kilpailleet, arvokisoihin valmistautuvat koiramme taas huilaavat talvella jopa kaksi kuukautta agilitysta. Peruskuntotreeniä aletaan tehdä noin kuukauden huilin jälkeen taas tiiviimmin. Näin pyrimme varmistamaan niille täydellisen palautumisen: kaikille kehon kudoksille taukoa kuormittavasta lajista ja samalla pyrimme nollaamaan näiden koiriemme stressitasot.
Lepokaudella saavutetun palautumisen avulla pyrimme takaamaan koirille tuoreen pohjan uuteen harjoitus- ja kilpailukauteen. Hyvin palautunut elimistö reagoi harjoituksiin herkemmin ja koirien on jälleen mahdollista nousta uudelle tasolle niin fyysisesti kuin taidollisesti. Palautumisella pyrimme myös ennaltaehkäisemään loukkaantumisia: väsynyt, kuormittunut elimistö kun on niille herkempi.
Myös levännyt mieli ottaa vastaan paremmin uutta: jos tunnemme nuorten koiriemme kanssa hakkaavamme päätämme seinään, on se meille vihje levon tarpeesta. Tällöin, riippumatta aiemmista suunnitelmista, annamme nuorille aikaa ja tilaa kasvaa. Parin viikon huilin jälkeen saatetaan mennä taas rytinällä eteenpäin.
Meille ihmisille koirien lepokausi merkitsee jo tehdyn työn analysointia: mikä meni hyvin, missä jäi parantamisen varaa ja päästiinkö aiemmin asetettuihin tavoitteisiin. Jos ei päästy, niin miksei. Kun analyysi on tehty, asetetaan uudet tavoitteet/tarkistetaan aiemmin asetettuja sekä tehdään harjoitusjakso ja kuukausikohtaiset suunnitelmat seuraavaa kautta varten kullekin koiralle. Uusien suunnitelmien teossa hyödynnetään koirien aiemmilta vuosilta kerättyä tietoa siitä, mikä toimi ja mikä ei. Viikko ja päiväkohtainen suunnittelu meidän systeemissämme tehdään vasta juuri edeltävänä viikkona, jotta pystyisimme myös mahdollisimman herkästi reagoimaan koirien tarpeisiin.
Tauko kisaamisesta ja lajiharjoittelusta kasvattaa myös nälkää. On tärkeä muistuttaa itselle, miksi näitä hommia tehdään. Meille se syy on rakkaus koiriin ja niiden kanssa tekemiseen. Jos se ei olisi agility, olisi se joku muu yhteinen harrastus.
Tällä hetkellä perheessämme on yksi arvokisakoira, yksi kilpailu-uraansa aloitteleva sekä yksi agilityyn vasta tutustuva koira, joten paketin kasaaminen vaatii muutaman ekstratunnin :)
Haluaisin haastaa lukijat kommentoimaan omista tavoistaan asettaa tavoitteita sekä rakentaa suunnitelmia niiden toteuttamiseksi. Myös koirien lepojaksoista olisi mukava lukea ja kuulla kuinka ne toteutuvat kenenkin arjessa :)
Meinasin kirjoittaa, että meillä kaikki kolme aikuista koiraa treenaa samaa ihan käytännön syistä, mutta eihän se nyt niin mene. Kyllä jokainen saa sen ihan oman aikansa ja treeninsä, vaikka koko bändi kerralla halilla tai kentällä onkin.
VastaaPoistaHyttysen kanssa kertaillaan milloin mitäkin, hyötyy lyhyistä treeneistä ja asioiden kertaamisesta. Joskus saatetaan kisaviikonlopun jälkeen kertailla niitä vaikeita asioita. Nata hyötyy kaikesta treenistä. Jokaisessa harjoituksessa löytyy joku asia mitä voi vahvistaa ja treenata. Samoin Mäkäräinen. Treenattavat asiat löytyvät meillä yleensä harjoituksen sisältä. Pitkä aikaiset treenisuunnitelmat olen huomannut hankaliksi.
Yleinen jaksotus meille menee kuuden viikon sykleissä johtuen minun työvuoroista. kuudelle viikolle voi suunnitella kolmelle viikonlopulle edes teoreettisesti kisoja. Kolme viikkoa menee käytännössä aina treenille, ja yksi viikkoa huilataan osteopaatilla käynnin aikoihin. Käytännössä siis kisataan kahtena viikonloppuna kuudesta, jolloin treenataan kevennetysti. Yksi viikko pyhitetään osteopaatin hoidoista toipumiselle. Kolme viikkoa treenataan vähän intensiivisemmin ja kisa viikkoina lähinnä muistutetaan mitä esteet on. Toki vaihteluakin on.
Esimerkiksi heinäkuun jälkeen kolmosluokan kisaajat eli Hyttynen ja Nata on kisanneet molemmat 5 starttia. Marraskuun lopun jälkeen ei olla juuri treenattukaan. Mitäs Mäkäräinen on touhunnut syksyn, kisasi yhden viikonlopun Pieksämäellä ja jäi astutuksen jälkeen mammalomalle. Lopulta todettiin tyhjäksi ja nyt sulattelee kylkiin kertynyttä ylimääräistä 1,5 kiloaan, että voisi alkaa taas treenaamaan. Valitettavasti joulukinkuilla ei ole treenioikeutta.
Nata ja Mäkäräinen varmaan hyötyisi pidemmän ajan treenisuunnitelmastakin. Natan kanssa sen voisi tehdä kerralla koko kisauran loppuun asti. Mäkäräisen kanssa muutaman vuoden kokonaisuus antaisi isomman kuvan johon voisi mahduttaa ensi syksyn uusinta astutuksenkin.
Hyttysen kanssa olen todennut meneväni kisakausi kerrallaan. Todennäköisesti Hyttynen siirtyy osa-aika eläkeläiseksi tämän kauden jälkeen ja huoltaa taitojaan lähinnä kisaamalla ja muita kiusaamalla.
Onhan meillä vielä Murkku 12 viikkoinen tulevaisuuden toivo. Murkun varalle on paljon toiveita, vähän suunnitelmia. Tällä hetkellä Murkku opettelee nimeään, syömistä, leikkimistä, autossa matkustamista ja uusiin ihmisiin tutustumista. Katellaan niitä tarkempia suunnitelmia ja treenejä sitten keväällä tai syksyllä, tai 2017. Tuleva karsinta formaatin päivitys kun varmistaa sen, että Murkun on mahdollista kerätä tarpeeksi tuloksia mm-karsintoihin 2018 vuodelle miksi siis tehdä aiemmin suunnitelmiakaan.
Ihanaa, kun löysin blogisi, jään mielenkiinnolla seuraamaan tulevia tekstejä. Erityisesti tämä teksti oli mielenkiintoinen ja itselleni aika ajankohtainen. Minulla on ensimmäinen oma harrastuskoirani, jonka kanssa siis kisataan ihan tosissaan. 1,5 v. mittelspitz. Pääasiassa olemme harrastaneet tokoa, mutta nyt siirtyneet ehkä enenevissä määrin agilityn pariin sekä myös rally-tokoon. Treenaamme ohjatusti parhaimmillaan 3 krt viikossa, mutta vähintään kerran. Agilityä treenaamme maks. kerran viikossa ohjatusti ja sen lisäksi lyhyitä kontakti/keppi/putkitreeniä 1 - 2 krt viikossa itsenäisesti. Olen miettinyt, mikä mahtaa olla tällä koiralla levon tarve? Minkäänlaisia väsymyksen merkkejä se ei missään vaiheessa näytä, vaan pikemminkin, jos sen kanssa pidetään semmoinen rauhallisempi viikko, se muutttuu levottomaksi. Meillä on ehkä kerran kahdessa kuukaudessa treenitön viikko, jolloin vain kävellään ja ehkä vähän temppuillaan tai leikitään koirakavereiden kanssa sekä käydään uimassa. Olisi kiva saada kommentteja, treenaammeko liikaa vai sopivasti, millaisia lihashuollollisia toimenpiteitä meidän kannattaisi tehdä ja kuinka paljon? Käy kurkkaamassa myös blogiani: mitteliriia.blogspot.fi
VastaaPoista