tiistai 15. joulukuuta 2015

Pikku jumppaa aamuruualla

Koiran, aktiivisesti harrastavan tai kotikoiran, syvienlihasten lihaskuntoharjoittelu ei välttämättä vaadi erityisiä välineitä/tilaa/aikaa vaan suuri osa siitä on mahdollista sovittaa osaksi arjen rutiineita. Pikku treenien ankkurointi osaksi jokapäiväisiä rutiineja myös osaltaan varmistaa, että ne tulee tehtyä. Vaikka treenisuunnitelma olisi miten hieno ja monipuolinen tahansa, mutta treenit jää tekemättä liianvähäisen ajan tai minkä tahansa muun syyn vuoksi, ei se kehitä koiraa. Vain tehdyt treenit kehittää.

Meillä koirat tekee 3-5 krt viikossa pienen, vaihtuvan treenin osana aamu- tai iltaruokaa. Nämä treenit on yksilöllisiä ja kunkin koiran heikkouksiin keskittyviä, ja niiden tavoite on vahvistaa, ylläpitää ja huoltaa koiriamme kunkin tarpeiden mukaan. Tavan opin yhdeltä suuresti arvostamaltani suomalaiselta kouluttajalta ja olen sen kokenut hyväksi toteuttaa itse, mutta myös suositella muille. Teetän koirillani melko paljon erilaisia harjoitteita DOBO -välineitä hyödyntäen, mutta treenien täytyy aina vastata koiran tasoa eli koiran pitää pystyä suorittamaan ne puhtaasti ja hallitusti. Tämä edellyttää sitä, että treenit aloitetaan tasaisilla alustoilla, ja kun siirrytään epävakaille alustoille, aloitetaan rauhassa, riittävän helppoilla ja riittävän lyhytkestoisilla treeneillä. Tiesitkö, että koira joutuu aktivoimaan syvän lihaksistonsa jo aivan tavallisessa seisomisasennossa tasamaalla? Tahdon koirieni treenaavan syviä lihaksia hallitusti, en läpikäyvän selviytymistaistelua. 

Treenien haastavuus kasvaa sitä mukaan kun koirani edistyvät ja niiden syvienlihasten lihaskunto sekä vartalonhallinta paranevat. Kuitenkin aamutreeneissä teemme aina helppoja, kevyitä juttuja, jotka aktivoivat ja samalla herättelevät kroppaa ennemmin kuin haastavat. Lisäksi kun tarkoitus on samalla syödä koko aamuruoka, en tahdo koirien sykkeen nousevan liikaa. Ennen treeniä koirat ovat käyneet 15-30 minuutin pituisella aamukävelyllä ja tehneet tarpeensa. Pikku treenien lisäksi meillä tehdään myös "varsinaisia" fysiikkatreenejä, mutta niistä sitten joku toinen kerta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti