perjantai 11. joulukuuta 2015

Loimi, takki, verkkari....

Aiemmassa kirjoituksessani mainitsin loimittavani koiriani treenien yhteydessä. Ajattelin kirjoittaa aiheesta ihan nopean parin rivin jutun, mutta se vähän venähti....

Miksi loimitan koirani? -Pitääkseni ne lämpiminä

Omassa tapauksessani loimitan koiriani lähes pelkästään treenien yhteydessä. Koirat saavat takit niskaansa  ylläpitääkseen koko treenien ajan alkulämmittelyssä saavutetun kehon lämmönnoston. Lisäksi pyrin loimituksella huolehtimaan treenien lopuksi, ettei kehon lämpötila laske liian nopeasti. Lämmönnoston vaikutuksista voit lukea halutessasi lisää edellisestä kirjoituksestani alkulämmittelystä. Treeninjälkeisellä koiran kehon lämpötilan ylläpidolla/hitaalla laskulla pyrin optimoimaan alkavan palautumisen: lämpö aktivoi aineenvaihduntaa ja aineenvaihdunta poistaa suorituksessa elimistöön kertyneitä kuona-aineita.

Treenien ulkopuolella käytän loimea koirillani hyvin harvoin: poikkeuksen muodostavat kovat pakkaset (jos koirani palelevat liikkumisesta huolimatta) sekä ne harvat tilanteet (esim. autossa odottelu viileällä), jolloin koirani eivät itse pysty liikkuen huolehtimaan lämpötaloudestaan. Tähän toki vaikuttavat koirieni ulkoilutavat: yhteiset lenkit, joilla suurimman osan ajastaan vapaana. Jos koirat kastuvat, kuivaan ne.
 

Loimien käyttööni vaikuttaa myös yksi tärkeä tekijä: koirani edustavat rotuja ja vielä rotujensa sisällä ns. työlinjoja, joiden turkkia ei ole jalostuksella pyritty muokkaamaan ulkonäkösyistä. Koirillani on lämmittävä pohjavilla sekä säänkestävä peitinkarva, jotka edesauttavat niitä huolehtimaan itse lämpötaloudestaan ääriolosuhteita lukuunottamatta. Jos koirani edustaisivat rotuja, joiden turkki asettaisi toisenlaisia haasteita, joutuisin tottakai miettimään loimien käyttöä uudelleen.

Loimien sijaan huomioliivejä pyrin käyttämään koko laumallamme aina ulkoillessamme sellaiseen aikaan tai sellaisessa paikassa, että muilla kulkijoilla ei välttämättä ole mahdollisuutta muuten reagoida meihin ajoissa, mutta se on aihe erikseen.

Millainen loimen pitäisi olla? 

Markkinoilla on tällä hetkellä varsin laaja ja monipuolinen valikoima erilaisia koiranloimia eri käyttötarkoituksiin. Mikä niistä olisi juuri teille paras? Tähän kysymykseen saat varmasti parhaan vastauksen rotusi/lajisi muilta harrastajilta tai asiaan perehtyneiltä myyjiltä. Ja tottakai myös omat mieltymykset on tärkeä ottaa huomioon. Alle kirjoittelin muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat omiin valintoihini.

1. Loimen tarkoitus
Loimea hankkiessani mietin, missä tilanteissa ja olosuhteissa sekä mihin tarkoitukseen koirani loimea tarvitsevat: treenien yhteydessä. Tämän vuoksi meillä loimien tärkein vaatimus on pitää lämpimänä kaikki harjoittelun kannalta tärkeät lihakset. 

Allaoleva anatominen kuva koiran lihaksistosta näyttää pinnallisten eli helpoiten lämpönsä menettävien lihasten kulun ihon alla. Kuvan avulla voit miettiä, mitkä lihakset ovat omassa lajissasi kovimman kuormituksen alla ja minne asti koirasi tarvitsee loimen.


Agilityn kannalta tärkeää on mielestäni huomioida paitsi loimen ulottuminen riittävän alas suojaamaan etu- ja takajalan lihaksia, myös huomioida erityisesti vatsalihakset sekä kaulan alueen lihakset: lajissa suuri kuorma kohdistuu eturaajoihin niiden ottaessa vastaan jokaisen hypyltä alastulon, kontaktin jne. Eturaaja ei koiralla kiinnity mihinkään luiseen rakenteeseen vaan on kiinni koirassa lihasten, ligamenttien ja jänteiden avulla. Nämä puolestaan kiinnittyvät osittain aina ylös kaulalle asti. Koiran etuosan vuoksi kaulan alueen suojaaminen lämmönhukalta on erityisen tärkeää.


2. Olosuhteet
Harjoitellessamme ja kilpaillessamme tällä hetkellä pääasiassa lämpimissä halleissa, eivät loimet saa olla liian kuumia koirilleni. Jätän loimen myös usein päälle vielä loppuverryttelyn jälkeen autoon/kotona sisälle sekä käytän loimea myös usein hieronnan/osteopatian/fysioterapian yhteydessä jälleen sisällä.

Käyttäessäni loimea ulkona kelissä, johon sitä ei ole tarkoitettu, hyödynnä kerrospukeutumisen periaatetta: panostan lähimpänä koiraa olevaan loimeen ja sen päälle puen tarvittaessa sadesuojaa/lisää lämmintä kerrosta.


3. Loimen istuvuus ja sopivuus koiralle
Meillä asuvista neljästä koirasta kenenkään loimi ei sovi suoraan toiselle, vaikka kolme koiristamme edustavatkin samaa rotua ja vaikka kaksi on keskenään sisaruksia. Tämän vuoksi jokaisella on omansa. Toki välillä lainailen varusteita koirien välillä, mutta ensisijaisesti kaikki käyttävät omiaan. Monet materiaalit ovat kankeita, osassa malleista on omille koirilleni hankalia leikkausten/saumojen/kokojen vuoksi. Itse en luota kokotaulukoihin vaan tahdon aina sovittaa loimet, jotta näen todella, sopivatko ne koirilleni ja jos eivät, ovatko ne helposti muokattavissa sopimaan. Olen kuitenkin oppinut, että jos ja kun löydät juuri omalle koirallesi hyvän loimen, siitä kannattaa pitää kiinni!


4. Loimen sopivuus omistajalle
Tämä kohta on aavistus huumorilla kirjoitettu, mutta sisältää totuuden muruja: toiset loimet eivät täytä "kriteereitä" vaikka istuvat hyvin, toiset on hankalia pukea, yhden uroskoira kusee märäksi joka käyttökerta, yksi loimi on todella kallis ja jotkut loimet vaan ovat rumia. Omistaja on kuitenkin viime kädessä se joka ostaa loimen ja pukee sen koiralleen. Jos tämä on jostain (hölmöstäkin) syystä on epämiellyttävää, jää hyväkin loimi käyttämättä. Siksi myös omia mieltymyksiä kannattaa ja pitää miettiä.

Ja lopputulos on....

Meille kokeilujen, testailujen ja variaatioiden kautta käyttöloimiksi on kaikille neljälle koiralle valikoitunut Hurtan -loimet. Aiemmin käytimme Back On Trackin -tuotteita, mutta nyt en enää jaksa tuunata niitä ja kun kaupasta löytyy hyvä vaihtoehto ilman ylimääräistä vaivaa (BOT:n loimien kanssa puin koirilleni erilliset kaulakappaleet suojaamaan täysin paljaaksi jäävää kaulaa (loimen suurin heikkous!) ja lisäksi kiinnityksiä jouduin omien koirien kohdalla vaihtamaan tarranauhoihin paremman istuvuuden aikaansaamiseksi sekä ratkomaan edestä pois ompeleita, jotta lavoilla oli tilaa liikkua).

Talvea ja lunta odotellessa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti