sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Peruslenkit - avain onneen?

Koiramme ulkoilevat vain kun itse ulkoilemme. Tämä on sekä pakon että oman halumme sanelemaa: asumme kaupungin ja teiden tuntumassa, joten haluamme olla varmoja, että koiramme ovat turvassa ulkoillessaan. 


Kuitenkin haluamme taata melko aktiivisille koirillemme riittävän määrän luontaista liikuntaa, tarpeiden teko mahdollisuuksia sekä mahdollisuuden tyydyttää koiran vaistojaan (haistella, leikkiä ym.). Tämän yhtälön yhteensovitus tarkoittaa meillä 3-5 kertaa ulkoilua/päivä yhteensä 2-5h. Yleensä rytmi on yksi pidempi lenkki ja useampi 15-30 minuutin ulkoilu. Näiden peruslenkkien lisäksi tulevat harrastusten yhteydessä tuleva liikunta: lämmittelyt, jäähdyttelyt, suoritukset.

Toki välillä saatamme ulkoilla aamusta iltaan koko perheen kanssa: käydä vaelluksilla, viettää aikaa mökillä tms. :)


Koiramme liikkuvat suuren osan ajastaan irti. Olemme panostaneet niiden perustottelevaisuuteen sekä pyrimme valitsemaan lenkkireittimme niin että törmäämme ylipäätään muihin ihmisiin/koiriin ani harvoin. Tämä tarkoittaa pieniä metsäpolkuja, metsäautoteitä sekä umpimetsä lenkkeilyä. Talvella hyödynnämme myös jäällä liikkumista. 

Peruslenkkimme ovat tempoltaan ja tahdiltaan melko rauhallisia: pääosin rytmikästä ravailua vaihtelevassa maastossa. Välillä hajut vie ja joka päivä yhden lenkin yhteydessä pyrimme tarjoamaan laumallemme hyvät olosuhteet leikkiin: yleensä tämä tapahtuu isolla aukealla, missä koirien on mahdollista rymistellä luvan kanssa, nauttia toistensa seurasta omilla säännöillään.

Olemme tavallaan myös etuoikeutetussa asemassa: asumme lähellä kaupunkia lähestulkoon keskellä ei mitään, joten lenkkeily isommankin lauman (4 koiraa, 2 lasta, aikuinen) kanssa on vaivatonta. Kyse on kuitenkin myös omista valinnoistamme: meille kodin sijainnilla ja nimenomaan ympäröivillä ulkoilumahdollisuuksilla oli suuri merkitys kotia etsittäessä. Olimme valmiit kompromisseihin tämän kriteerin toteutuessa.


Koemme peruslenkit erittäin tärkeänä osana koiriemme elämää ja erityisesti näin lepokaudella panostamme pitkiin yhteisiin hetkiin ja luonnosta nauttimiseen.

Koiriemme urheilutavotteita ja treeniä ajatellen peruslenkeillä on kaksi tehtävää: huolehtia hyvästä peruskunnosta, joka on keskeisessä roolissa tarkasteltaessa koiran palautumista rasittavista treeneistä ja sitä kautta fyysisenkunnon kehittymisessä ja vammojen ennalta ehkäisyssä, sekä huolehtia stressihormonitasojen laskusta lajille ominaisten toimintamallien ja käyttäytymisen mahdollistamisen myötä.

Miten teillä hoidetaan peruslenkit? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti