keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Tavoitteena hyvä hyppy

Viikonloppu takana Vappu Alatalon aina yhtä motivoivassa ja tarkassa hyppyopissa. Tämä viikonloppu oli omistettu hyppytekniikan jatkoharjoitteille ja niiden kautta sitten työstettiin vauhtikokoamista, ratasovelluksia, itsenäistä etenemistä, voimantuottoa....Kuitenkin jälleen kerran back to basics ja THE PAINONSIIRTO alleviivasi itsensä ja merkityksensä tilanteessa kuin tilanteessa sovelluksesta toiseen :)

Viikonlopusta inspiroituneena ajattelin kirjoitella muutaman sanan hyppytekniikkatreenistä ja hyppytekniikasta ylipäätään.


Hyppytekniikka on monitahoinen taito. Toiset koirat oppivat hyvän tekniikan pikkuhiljaa itsestään saadessaan mahdollisuuden kokeilla hyppäämistä eri tavoilla erilaisissa tilanteissa. Toiset koirat eivät puolestaan löydä tasapainoa, rytmiä, tukea tai omaksu muita tarvittavia osataitoja yhtä helposti itsestään vaan hyötyvät ja tarvitsevat tuekseen hyppytekniikka koulutusta. Toisilla koirilla syy löytyy kropasta toisilla mielestä.

Vaikka koira olisi kerran oppinut hyväksi ja taitavaksi hyppääjäksi, voivat sen uran aikana tapahtuvat tauot, vammautumiset, sairastumiset ja tapaturmat aiheuttaa sille uudelleen haasteita hyppäämiseen. Myös näissä tilanteissa hyppytekniikkatreenit ovat hyvä tapa tukea koiran paluuta ja kuntoutumista: koira saa rauhassa häiriöttömässä ympäristössä taas opetella ja "kalibroida" kroppaansa ja hyppyään nykykuntoon sopivaksi.


Koirien hyppäämistä voisi ajatella samaan tapaan kuin ihmistenkin kykyä liikkua: on liikunnallisesti lahjakkaita lapsia, jotka erilaisten ärsykkeiden ohjaamina oppivat kuin itsestään todella taitaviksi liikkujiksi. Liikkuminen on heille mielekästä ja helppoa. On myös todella kovasti liikkumisesta innostuneita lapsia, jotka eivät syystä tai toisesta opi yhtä helposti käyttämään vartaloaan, mutta saadessaan mahdollisuuksia ja erilaisia oppimiskokemuksia, heistäkin kehittyy taitavia liikkujia. Samoin myös ihmiset tarvitsevat vammojen ym. jälkeen aikaa oppia ja omaksua aiemmat hyvät liikemallit uudelleen.

Hyppytekniikka koulutus Susan Salon menetelmällä myös vahvistaa koiran estefocusta agilityn yleisimmillä esteillä - hypyillä, minkä vuoksi se soveltuu agilitykoirilla hyväksi hyppyjen esteosaaminen treeniksi: joko sovelluksien tai sitten ihan perustreenien kautta.


Hyppytekniikka treenit soveltuvat myös TOKO- ja PK -koirille ja auttavat niitä paitsi oppimaan taloudellisen, turvallisen ja varman suoritustavan umpihypyille, myös kehittävät koirien koordinaatiota ja takaosan käyttöä sekä vartalon hallintaa, mistä on hyötyä myös muissa lajien osa-alueissa.

Jatkossa tässä tekstissä puhuessani hyppytekniikasta, tarkoitan hyppäämisen tarkastelua ja opettamista Susan Salon kehittämän hyppytekniikka menetelmän pohjalta (koska tämä on menetelmä jota olen itse opiskellut ja käytän). 

Susanin menetelmässä hyppytaidot voidaan karkeasti jakaa seitsemään osa-alueeseen:
1. Reitti esteelle
2. Etäisyyden arviointi
3. Ponnistuspaikat valinta
4. Painonsiirto takaosalle
5. Hyppykulman tuottaminen
6. Korkeuden arviointi
7. Alastulo ja tasapainon palauttaminen

Näistä jokaisella on tärkeä rooli hypyn onnistumisen ja seuraavaan hyppyyn valmistautumisen näkökulmasta. Jokainen lenkki ketjussa edellyttää myös edellisen lenkin onnistumista. 

Hyppytekniikka koulutuksen perusvaiheessa koiralle tarjotaan erilaisten hyppysarjojen kautta mahdollisuus itse oppia ja oivaltaa optimaalinen tapa käyttää kroppaansa. Kouluttajan osa on olla hiljaa, palkita jokaisesta yrityksestä ja antaa koiran opetella itse. Kouluttaja voi tarvittaessa auttaa koiraa saamaan ahaa -elämyksiä muuttamalla sarjoja paremmin koiralle sopiviksi tai muuttamalla esimerkiksi palkan paikkaa. Primaarivahvisteen koiralle hyppyjen onnistumisesta antaa kuitenkin koiran oma tunne kropassa hypyistä: hyvät hypyt tuntuvat hyviltä ja ovat mielekkäitä. 


Treeneissä käytetyt matalat rimakorkeudet ja speedpumpien eli maahan asetettujen "kavalettien" käyttö kuormittaa koiran kroppaa vähemmän. Kuitenkin sarjat haastavat koiraa aktivoimaan koko hyppäämisessä tarvittavan kineettisen ketjun ja ohjaa koiraa tuottamaan voimaa taloudellisesti mutta tehokkaasti. Tämä mahdollistaa toistojen teon ilman liiallista kuormitusta. 

Jokainen koira on yksilö ja kuinka nopeasti kukin oppii mitäkin hyppytaitoja, riippuu täysin koirasta. Hyppytekniikka treenejä voi pentusovelluksilla alkaa tehdä jo 4-6kk ikäisten pentujen kanssa, mutta etenkin nuorten koirien ja pentujen kanssa on tärkeää antaa koiralle aikaa kehittyä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Koira ei voi oppia hyppäämään hyvin, ennen kuin sen kroppa on rakenteellisesti valmis suorittamaan ja sen biomekaniikka on kehittynyt niin, että koko hyppäämiseen tarvittava kineettinen ketju pystyy toimimaan yhdessä. Sama pätee myös kuntoutujiin: ennen kuin koiran lihaksisto ja vaurioitunut kudos ovat saavuttaneet toipumisessaan tietyn pisteen, ei koira voi hypätä hyvin. Onneksi koira kertoo kyllä, kun on aika siirtyä eteenpäin.


Kun koira on sarjojen kautta oppinut perustaidot sekä kykenee jo hallitsemaan vartalonsa ja työskentelemään ohjaajansa kanssa, on aika jatkaa sovellusten pariin. Sovellusten kautta koiran oppimat taidot valjastetaan harrastettavan lajin lajisuoritukseen käyttöön. Tämä vaihe on aivan yhtä tärkeä kuin perustaitojen huolellinen opettelukin, jotta koira pystyisi todella siirtämään osaamisensa. Optimitilanteessa oppiminen menisi toki niin, että lajisuoritus rakennettaisiin vasta näiden sovellusten kautta.

Kun koiralle on rakennettu vahva pohja hyppäämiseen, pieni muistuttelu koiran mukaan riittää ylläpitämään hyvää hyppäämistä ja näin ollen itse lajisuoritukseen aiheuttama kuorma pysyisi vähäisempänä ja saisimme nauttia taitavista sekä kestävistä harrastuskavereista pidempään :)


Vielä lopuksi on pakko kertoa oma tarinani hyppyjen pariin:

Aiemmin ajattelin itse, etteivät koirat tarvitse hyppytekniikkakoulutusta. Mielsin hyppytekniikan hifistelyksi ja jopa tarpeettomaksi. 

Kunnes meille tuli Witka; neiti Enosaamuttarunnonylisilti. Siitäpä sitten alkoi: ensin kahden ja puolen vuoden ajan säännöllinen treenaus oman koiran kanssa Vapun opissa. Kun ympärilläni olevat ihmiset näkivät kehityksen Witkassa, alkoi minulle tulla kyselyjä auttaisiko myös heidän koiriensa kanssa ja kuinka niidenkin hyppyjä saataisiin parannettua. Tätä kautta päädyin sitten itse opiskelemaan hyppytekniikka kouluttajaksi. Nyt olen sitten keväästä 2016 alkaen alkanut pikku hiljaa paneutua myös muiden koirien hyppyihin ja valmistuttuani kouluttajaksi alkanut vetää hyppytekniikka kursseja ja yksäreitä. 

Oppiminen tässä(kään) asiassa ei lopu varmasti ikinä ja kuten Rikkilän Anu aina ihanasti muistuttaa on koira psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus ja kaikki osa-alueet vaikuttavat toiseen, joten kokonaisuus jopa pelkän hyppäämisen näkökulmasta on erittäin laaja. Kuitenkin hauskaa meillä on ainakin treenatessa ja opetellessa ja ehkä noiden tyyppien vauhdista ja itsenäisestä etenemisestä osa on juuri näiden hyppyharjoitteiden ansiota ;)

Loppuun vielä muutama video viikonlopun treeneistä :)

Korkeuden arviointi okserilla https://youtu.be/7cvDcDblR0U
Vauhtikokoamisen sovellus https://youtu.be/jw81JMFqQW0

Sekä Witkan aiempia hyppyjä kesältä, keväältä sekä viime syksyltä

Perussarja sovellus ja set point https://youtu.be/Ln18KCihIBM
Putken jälkeinen kokoaminen perussarjalle https://youtu.be/i1lcYiZoHeI
Tasapainon palauttaminen https://youtu.be/9PP4q-NGrrw


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti